Tabela: Shqiptarët, populli me më pak makina në Europë

Tabela: Shqiptarët, populli me më pak makina në Europë

0
SHPËRNDAJE

Me gati gjysmën e popullsisë që jeton në fshat, shqiptarët renditen si populli i fundit në Europë për sa i përket numrit të veturave për 1000 banorë.

Sipas të dhënave nga Drejtoria e Transportit Rrugor, në Shqipëri ka rreth 400 mijë vetura që paguajnë siguracion dhe kryejnë kontroll teknik, apo rreth 140 automjete për 1000 banorë.

Ky tregues është më i ulëti në Europë, sipas të dhënave krahasuese të publikuara nga Nationmaster dhe Eurostat. Shqipërisë ia kalon edhe Kosova dhe Maqedonia, të cilat kanë gati 150 automjete për 1000 banorë.

Shqipëria mban dhe një tjetër rekord, atë të automjeteve të vjetra, teksa mbi 95% e veturave në treg blihen të përdorura.

Sipas INSTAT, që prej vitit 2013, në Shqipëri importohen mesatarisht 30-40 mijë makina, ku rekordin e ka shënuar 2013, me rreth 44 mijë të tilla. Por, të dhënat e vitit 2013 nga Drejtoria e Transportit Rrugor tregojnë se nga 44 mijë makina të importuara gjithsej, 80% e tyre ishin më të vjetra se 10 vjet.

Së fundmi, qeveria ka miratuar një strategji që të gjitha makinat që qarkullojnë në vendin tonë dhe rezultojnë të jenë me prodhim para vitit 1995 të dalin gradualisht nga qarkullimi.

Shtetet me më shumë vetura

Shtetet me më shumë vetura në botë janë ato monarke në Europë, si San Marino, Monako, Lihtenshtein. San Marino ka madje më shumë makina sesa banorë (për shkak të të huajve apo një banor ka më shumë se një veturë).

Nga vendet e mëdha kryesojnë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, me gati 800 vetura për 1000 banorë, teksa për shkak të distancave të mëdha, zotërimi i një makine bëhet domosdoshmëri për çdo anëtar të familjes.

Listën e kryesojnë vendet e zhvilluara dhe sidomos ato europiane. Italia shihet të ketë një numër të lartë veturash për 1000 banorë në 680. Vende me zhvillim të lartë, si Franca, Gjermania, Finlanda, Austria apo Zvicra duket se parapëlqejnë edhe transportin publik, teksa numri i automjeteve luhatet në 560-580 makina për 1000 banorë. Kjo është më e dukshme sidomos në Danimarkë (480 vetura) e Suedi (520), vende që janë mjaft miqësore me mjedisin.

Nga shtetet e rajonit, numri i lartë i veturave për 1000 banorë është në Bullgari (393), Kroaci (380), Mali i Zi (309), Serbi (238)./Monitor

Shteti Vetura për 1000 banorë
1  San Marino 1,263
2  Monaco 899
3  United States 797
4  Liechtenstein 750
5  Iceland 745
6  Luxembourg 739
7  Australia 736
8  New Zealand 712
9  Malta 693
10  Italy 679
11  Guam 677
12  Canada 662
13  Finland 612
14  Spain 593
15  Japan 591
16  Greece 586
17  Norway 584
18  Austria 578
19  France 578
20  Germany 572
21  Slovenia 567
22   Switzerland 566
23  Lithuania 560
24  Belgium 559
25  Portugal 548
26  Slovakia 546
27  Poland 537
28  Bahrain 537
29  Qatar 532
30  Cyprus 532
31  Netherlands 528
32  Kuwait 527
33  Sweden 520
34  United Kingdom 519
35  Ireland 513
36  Brunei 510
37  Iraq 496
38  Czech Republic 485
39  Denmark 480
40  Estonia 476
41  Barbados 469
42  South Korea 459
43  Lebanon 434
44  Bulgaria 393
45  Israel 383
46  Croatia 380
47  Mauritius 378
48  Belarus 362
49  Malaysia 361
50  Trinidad and Tobago 353
51  Hungary 345
52  Saudi Arabia 336
53  Romania 330
54  Taiwan 322
55  Latvia 319
56  Argentina 314
57  United Arab Emirates 313
58  Montenegro 309
59  Russia 293
60  Suriname 291
61  Libya 290
62  Costa Rica 287
63  Mexico 275
64  Turkey 253
65  Kazakhstan 250
66  Brazil 249
67  Serbia 238
68  Antigua and Barbuda 230
69  Chile 230
70  Saint Kitts and Nevis 223
71  Oman 215
72  Bosnia and Herzegovina 214
73  Iran 213
74  Thailand 206
75  China 205
76  Saint Vincent and the Grenadines 204
77  Ukraine 202
78  Uruguay 200
79  Fiji 188
80  Jamaica 179
81  Seychelles 176
82  Belize 174
83  Tonga 174
84  Jordan 166
85  Saint Lucia 165
86  South Africa 165
87  Dominica 163
88  Nauru 159
89  Moldova 156
90  Georgia 155
91  Kosovo 150
92  Singapore 149
93  Colombia 148
94  Republic of Macedonia 147
95  Venezuela 147
96  Kiribati 146
97  Albania 140
98  Botswana 133
99  Panama 132
100  Dominican Republic 128
101  Tunisia 125
102  Grenada 122
103  Zimbabwe 114
104  Algeria 114
105  Azerbaijan 112
106  Ecuador 109
107  Turkmenistan 107
108  Namibia 106
109  Armenia 101
110  Cape Verde 101
111  Honduras 95
112  Guyana 95
113  El Salvador 94
114  Swaziland 89
115  Bahamas 81
116  Hong Kong 77
117  Samoa 77
118  Sri Lanka 76
119  Peru 73
120  Syria 73
121  Mongolia 71
122  Bolivia 70
123  Guatemala 69
124  Morocco 68
125  Indonesia 68
126  Kyrgyzstan 59
127  Bhutan 57
128  Paraguay 57
129  Nicaragua 54
130  Vanuatu 54
131  Egypt 45
132  Palestine 42
133  Angola 38
134  Cuba 38
135  Tajikistan 38
136  Uzbekistan 37
137  Micronesia, Federated States of 37
138  Yemen 35
139  Comoros 33
140  Guinea-Bissau 33
141  India 32
142  Nigeria 31
143  Philippines 30
144  Ghana 30
145  Maldives 28
146  Djibouti 28
147  Afghanistan 28
148  Congo, Republic of the 27
149  Sudan 27
150  Madagascar 26
151  Kenya 24
152  Vietnam 23
153  Benin 22
154  Senegal 22
155  Cambodia 21
156  Zambia 21
157  Laos 20
158  Cote d’Ivoire 20
159  Pakistan 18
160  Cameroon 14
161  Gabon 14
162  Mali 14
163  Equatorial Guinea 13
164  Papua New Guinea 13
165  Haiti 12
166  Mozambique 12
167  Burkina Faso 12
168  Eritrea 11
169  North Korea 11
170  Malawi 8
171  Uganda 8
172  Myanmar 7
173  Tanzania 7
174  Gambia 7
175  Niger 7
176  Burundi 6
177  Sierra Leone 6
178  Chad 6
179  Congo, Democratic Republic of the 5
180  Guinea 5
181  Mauritania 5
182    Nepal 5
183  Central African Republic 4
184  Lesotho 4
185  Ethiopia 3
186  Somalia 3
187  Liberia 3
188  Bangladesh 3
189  Solomon Islands 3
190  São Tomé and Príncipe 2
191  Togo 2
Burimi: Nationmaster, Eurostat, Drejtoria Transportit Rrugor për Shqipërinë

Burimi: mapo.al